Terug naar overzicht
WAAROM EEN SCHOENLEPEL?

WAAROM EEN SCHOENLEPEL?

De schoenlepel lijkt te zijn ontstaan in de late middeleeuwen of renaissance, gebruikt door de edelen vrouwen die hele rijk versierde, strakke schoenen droegen. De dames kwamen moeilijk in de schoenen en zo is hoogstwaarschijnlijk de schoenlepel “ chausse pied” ontstaan, maar niemand weet er echt het fijne van. Dat de uitvinding echter voortkomt uit een praktisch probleem, dat is heel zeker.

Hoewel een nieuwe stevige schoen heel comfortabel en prettig kan zijn tijdens het lopen, levert het vaak stugge leer een probleem op bij het aantrekken. Het leer geeft niet voldoende mee en de voet komt met veel moeite de schoen in. Vooral het verstevigde achterste gedeelte van je schoen, het “contrefort” genoemd, heeft hierbij veel te lijden. Het leer schaaft eerder af of gaat dubbel zitten. Dan wordt het instappen in de schoen nog veel lastiger én de schoen gaan er zeer zeker niet mooier op worden.

De schoenlepel is dus niet alleen gemaakt voor de ouderen of voor mensen met een fysieke belemmering, wat vaak gedacht wordt. De schoenlepel is vooral een hulpmiddeltje om makkelijker in de schoen te schuiven en om ervoor te zorgen dat je schoenen langer in goede staat blijven. Vroeger waren schoenlepels er in alle soorten en maten, luxe afgewerkt met versiersels en andere bewerkingen, tegenwoordig is het echt een praktisch hulpmiddel zonder al te veel poespas.

De werking is heel simpel, maar doeltreffend. Je plaats de schoenlepel in de schoen, zodat de voet een soort glijbaantje heeft om in de schoenen te zakken. Hierdoor wordt de achterkant van de schoen ontzien. Vooral bij nieuwe schoenen is de schoenlepel dus een handig hulpmiddel.

Tegenwoordig worden schoenlepels meer in de schoenwinkels zoals MONFRANCE gebruikt dan thuis. Hopelijk gebruik je na het lezen van deze MONFRANCE blog ook thuis wat vaker een schoenlepel voor het behoud van je prachtige (nieuwe) schoenen.

Wil je langer plezier hebben van je schoenen? Bekijk dan onze onderhoudsproducten!