Terug naar overzicht
Waarom schoenspanners?

Waarom schoenspanners?

De functies van de schoenspanner


We krijgen regelmatig de vraag wat nou exact het nut van schoenspanners is. Zijn schoenspanners er alleen om je schoenen in de juiste vorm te houden?

De functies van een schoenspanner

Nou, het zit zo. Je voeten verliezen - afhankelijk van de draagomstandigheden - een aanzienlijke hoeveelheid vocht. Plaats je na het dragen van je schoenen géén schoenspanners in je schoenen, blijft dit vocht in je schoenen zitten en kan het geen kant op. Het gevolg hiervan is dat het vocht in het leer/materiaal van je schoenen trekt. Hierdoor kan het leer van je schoenen na loop van tijd onaangenaam gaan ruiken en in het ergste geval zelfs gaan schimmelen.

Met schoenspanners kun je dit voorkomen. De voornaamste functie van de schoenspanner is dan ook het opnemen/absorberen van (transpiratie)vocht. Daarnaast houdt een schoenspanner je schoen inderdaad netjes in vorm. De plooien die bij het normaal dragen ontstaan, zullen na het uittrekken niet of maar gedeeltelijk wegtrekken. Als je je schoenen op een goed passende schoenspanner zet, dan nemen zij de vorm van de spanner aan, die als het goed is de vorm van de oorspronkelijke leest weer benadert.

Bewaar je je schoenen voor langere tijd, zoals schoenen die je alleen bij gelegenheden uit de kast trekt, dan heb je kans dat het leer verder indroogt tijdens het bewaren. Zonder spanner zou de schoen dan zelfs kunnen krimpen, in dit geval is het dus raadzaam een spanner in de schoenen te laten zitten.

Houten schoenspanners of kunststof schoenspanners?

Gebruik een ongelakte houten spanner, bij voorkeur van cederhout (zacht hout, wat het natuurlijke vocht van de voeten opneemt). Een houten spanner neemt vocht zeer goed en snel op, waardoor het leer op een natuurlijke manier droogt. Cederhout heeft ook nog eens de unieke prettige bijkomstigheid dat het bacteriedodend werkt. Gebruik géén plastic/kunststof schoenspanner. Schoenspanners gemaakt van kunststof nemen, in tegelstelling tot houten spanners, het vocht in je schoenen nauwelijks tot niet op.

De ideale schoenspanner vult de schoen zowel aan de voorkant als aan de achterkant goed op, spant in de breedte en is vervaardigd uit cederhout (of beukenhout), waardoor je langer kunt genieten van je kostbare schoenen.

Welke schoenspanners wij aanraden? Zekerweten deze: Ceder Spanner Excellent


TIPS!

Tip: Plaats direct na het uittrekken van je schoenen deze cederhouten schoenspanners in je schoenen, zodat de schoenspanners het transpiratievocht kunnen opnemen nog voordat het vocht in de schoenen trekt.

Let op: Laat je natte schoenen NOOIT drogen bij een verwarming of kachel. Je schoenen drogen dan uit, met als gevolg dat het leder kan gaan scheuren of krom trekt. Gebruik dus altijd schoenspanners!